cum-sa-iti-organizezi-bugetul-de-nunta

Fie ca vrei sa faci o sarbatorare la mare, la munte, la restaurant sau acasa, tot trebuie sa stii cam ce fel sa imparti bugetul. Pentru o buna organizare poti imparti asa:

  • Receptie (produse alimentare, bauturi, chirie locatie) – de la 40 la 50 %
  • Flori – 10 %
  • Foto/video/sonorizare – 10 %
  • Tinuta mireasa si tinuta mire – de 5 la 10 %
  • Muzica – de la 5 la 10 %
  • Organizatorul  – 10 – 15 %
  • Diverse (Invitatii, Taxe biserica/primarie, marturii, transport, etc) – 10%
  • Cheltuieli neprevazute- 5 – 15%

Niciodata,  si incearca sa intelegi bine asta, nu fa datorii pentru a plati pentru o nunta. Ia  in considerare ca nunta este o intâlnire intima si o receptie mare care ar putea sa te faca sa platesti apoi inca 2,3 ani, asa ca nu prea renteaza. Dupa casatorie apar copii, poate vrei alta casa sau sa renovezi. Nu este cazul sa platesti datorii. Ai nevoie de banii aia. Gandeste-te cum sa iti organizezi bugetul astfel incat la final, dupa ce tragi linie sa nu iesi pe minus. Si nici nu iti fa idei ca vei iesi pe plus.

Consultantul Trendy DJ iti da cateva sfaturi de organizare de nunta, prin prisma experientei oferite de multi ani de organizari de evenimente, dar si prin organizarea propriei nunti. Ai grija la decoratiunile pe care ti le ofera restaurantul. Iintreaba daca sunt costuri suplimentare pentru asta sau sunt incluse in pret. Sa nu te trezesti dupa nunta ca mai trebuie platit ceva neprevazut.  Nu cheltui mai mult decat ai fi anticipat intr-o zona, cu exceptia cazului in care se poate reduce cu aceasta suma dintr-o alta. Nu bugeta persoane mai putine decât ai invitat. Mai bine supraestimeaza.

Seteaza un buget realist

Pentru a ajunge la un buget realist, incepe prin cercetarea preturilor de nunti din zona ta. O nunta clasica ar putea costa cam 7000-10000 eur. Dar preturile pot varia de la o locatie la alta, de la o petrecere la alta, de la o dorinta la alta. Asigura-te ca ceea ce doresti si ceea ce ai in portofel coincide.
Analizeaza costurile
Daca ai gandurile setate pe un anumit site, florar sau trupa, suna la un furnizor pentru a obtine o reducere la taxele lor. Te poate ajuta mai mult decat daca negociezi singur. In aceasta etapa de planificare preliminara, vei avea nevoie de asemenea, o rotunjire pentru numarul de invitati pe care doresti sa ii chemi la petrecerea ta. Toate acestea fiind facute de la inceput vor oferi o estimare mai precisa a cat de mult te vor costa fanteziile pe care ti le doresti.

Inarmat cu aceste informatii, este timpul pentru tine si logodnicul tau sa aveti un dialog deschis, sincer, respectuos despre cat de mult va puteti permite de fapt. Puteti include si alte persoane in aceasta conversatie, in functie de cum vor contribui la nunta. Desi tot mai multe cupluri isi platesc singuri nunta, mai sunt si multe cazuri in care parintii se implica financiar si au in grija o parte din cheltuieli. In cazul in care familiile voastre sunt dispuse sa deschida carnetele de cecuri, este crucial sa ii implici de la inceput si sa ii faci sa se simta bine la nunta voastra. Implica-i, dar nu ii lasa sa faca nunta asa cum vor ei. Nunta este a voastra, nu a lor si voi trebuie sa va simtiti bine.

Prioritizarea
Odata ce ati stabilit pe ce suma mergeti si cine se implica, urmatorul pas este stabilirea prioritatilor de top. Primul lucru la care ar trebui sa te gandesti este: “ce este cel mai important pentru noi?”. Poate o cina gourmet, o locatie uluitoare sau muzica live.

De asemenea, puteti descoperi, si de multe ori cuplurile fac asta, ca visele tale pot fi mult mai mari decat buzunarul, si va trebui sa revii iar la buget. Dar, desi este intotdeauna greu sa dai seama ca nu poti avea totul, exista tot felul de moduri creative de a economisi bani, care sa nu faca nunta sa para facuta cu bani putini sau prea economicoasa. Unele dintre ele sunt mascate si nici nu le observi, cum ar fi reducerea numarului de mese, care se traduce prin mai putine aranjamente florale scumpe. Sau iti poti face singura marturiile si aranjamentul pentru sala.

Urmareste cheltuielile

Ramanand in cadrul bugetului, gandeste-te si la ce inseamna sejurul organizat dupa nunta, la luna de miere. Urmariti-va cheltuielile si pastrati chitantele, eventual faceti o lista completa cu toate cheltuielile. Si nu uitati sa pastrati un cap limpede care sa nu va lase sa iesiti din buget cumparand lucruri pe care nu le puteti permite.

Astazi am vorbit despre buget. In curand vom reveni cu sfaturi si idei creative despre cum sa faci ca nunta ta sa fie unica si frumoasa cu idei simple si ieftine.

0
Comments

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    © 2017 Trendy Sound
    .